AL17_02_07_9678-aspect-ratio-x

שביל האחוזה(אדום)

קחו רגע נשימה, עצמו את העיניים ודמיינו שכל זה שלכם: אחוזה מפוארת, נוף עוצר נשימה, מתקנים חקלאיים להכנת יין ולחם ובית בד להכנת שמן זית בוטיקי… מי צריך יותר מזה?
שביל האחוזה עובר בחורש ים־תיכוני, אחו רחב ידיים ומגיע אל חורבת עקב – שרידי אחוזה ביזנטית על המקום הגבוה ביותר ברמת הנדיב. השביל יורד אל תוך הוואדי, לערוץ נחל תמסח, וחוזר במסלול מעגלי.

Ramat Hanadiv Nature Park, Israel.

אופי השביל: בינוני, מתאים לילדים מגיל 5–6, תינוקות במנשא.
צבע סימון: לבן-אדום-לבן.
אורך השביל: כ- 4 ק”מ.
מפת השביל(להורדה)
משך הטיול: בין שעתיים לשלוש.
נקודת מוצא: השביל מעגלי; מתחיל ומסתיים בכיכר “ראשית השבילים”.
עונות מומלצת: סתיו, חורף ואביב.

 *המורד מחורבת עקב לערוץ נחל תמסח עלול להיות חלק לאחר הגשמים.

טלפון חירום (לאחר שעות הפתיחה) פקח תורן 053-6452336.

שימו לב: אין להדליק אש בשטח הפארק, לפרטים נוספים >> 

היכנסו לאפליקציית WHISHTRIP לאפשרות ניווט נוחה בשבילים.

ניתן לשכור משקפת + חוברת ציפורים בחנות המידע, בעלות של 25 ש”ח.
החוברת נשארת אצלכם למזכרת.

manor-trail-aspect-ratio-x

שביל האחוזה מתחיל בכיכר ראשית השבילים ומסומן באדום־לבן־אדום לכל אורך הדרך. בתחילת השביל ילווה אותנו גם סימון שביל ישראל (כתום־כחול־לבן).

השביל הצר מתפתל בתחילתו וחולף על פני צמחיית חורש ים־תיכונית של שיחים ופריחה רבה ומגוונת המשתנה בהתאם לעונות השנה. כיוון שעושר הפרחים כאן גדול, מומלץ מאוד להביא איתכם מגדיר פרחים שיסייע לכם להכיר אותם. אם אין לכם, תוכלו לקנות בחנות המידע בכניסה לגנים.

כבר בתחילת השביל נוכל לראות מולנו את ארובות חברת חשמל, משמאלנו נבחין בהרי השומרון ובקעת הנדיב הפורייה. מימין לנו יתחיל לבצבץ לו הים, ולאחריו רכס הכרמל. בהמשך נוכל להבחין בשתי מחצבות גיר (נקודה 1 על המפה), שחלקן הופכות למאגרי מים בחורפים גשומים, לשמחת הצפרדעים ודו־חיים נוספים.

manor trail1

ברושים חינניים וצמחים נדירים

צמחיית השיחים מתחלפת בשטח פתוח רחב ידיים עם צמחייה נמוכה, מסביבנו נוף לבקעת הנדיב, לרכס ולים. עד מהרה נגיע לחורשת הברושים (נקודה 2 על המפה). נטועים כאן בחן רב ברושים משני זנים: ברוש אופקי בעל הענפים המפושקים, וברוש צריפי שענפיו הדוקים לגזע, והוא עץ מתורבת שמשתמשים בו לנוי וכשובר רוח, המגן על חלקות מעובדות. אל הברושים מצטרפים כאן גם עצי שיזף מצוי – עצים קוצניים, שמצמיחים פירות קטנים ועגולים.
במשך שנים שימש השטח כשדה חקלאי שעובד באמצעות מחרשות מסורתיות שחורשות בצורה רדודה., מה שאיפשר הופעתם של מינים נדירים כמו שום הגלגל, מרוות אייג, מרווה מנוצה ודוגון ירושלמי. שיטות העיבוד החקלאי היום כוללות חריש עמוק ותכוף יותר, ויחד עם השימוש הגובר בחומרי דישון והדברה, המינים הללו הולכים ונכחדים.

חורבת עקב. צילום: עמית גרון

ניפגש עם סימון שביל צהוב (שביל שמחבר בין מסלולים שונים ברמת הנדיב) אך נמשיך עם האדום הלאה. כיוון שלאורך המסלול כמעט ואין צל, ננצל למנוחה פינה נחמדה מוצלת שניתקל בה במהרה.

מכאן הסימון מוביל לשביל צר בשטח עם צמחיית שיחים, ולפתע ללא הכנות מוקדמות, נגלה לפנינו תחילת המתחם של חורבת עקב, או בשמה הערבי ח’רבת מנצור אל עקב.

חורבת עקב: מי לא היה רוצה כאן אחוזה?

תחילה נגלית לנו חומת אבן ולצדה מדרגות. נעלה במדרגות ונצעד בשביל המרכזי. הגענו אל חורבת עקב (נקודה 3 על המפה).

אנחנו נמצאים בנקודה הגבוהה ביותר ברמת הנדיב (141 מטרים מעל פני הים) על המצוק הדרום-מערבי של הכרמל, שחולש על נוף מרהיב לשומרון ובקעת הנדיב, אך בעיקר לים ולמישור החוף. נקודה שללא ספק רבים היו חפצים לגור בה, ולא משנה באיזו תקופת זמן…. הנקודה הזאת היא מתחם שנתגלה בו עולם ומלואו.

במהלך חפירות ארכאולוגיות שהחלו ב-1984 נחשף מתחם גדול ששימש למגורים בשלוש תקופות שונות: בתקופת בית שני (המאה הראשונה לספירה) היה כאן בית אחוזה רחב ששייך למשפחה יהודית. בתקופה הביזנטית (מאות 4-5 לספירה) הייתה כאן וילה חקלאית עם מחסנים ואורוות, שאליה צמודים גת ושני בורות מים. ובימי הביניים (מאות 13-14 לספירה) גרו כאן מתיישבים ארעיים שמצאו מחסה בין ההריסות. רוב אבני ההריסות נלקחו מכאן בסוף המאה ה-19, כנראה לבניית בית חורי בשביל המעיין. בשטח יש שילוט שמרחיב מה היה כאן בכל אחת מהתקופות.

ניכנס אל המבנה ונסייר בין חדריו השונים. מחוץ למבנה יש מתקנים חקלאיים ששימשו את דיירי האחוזה הביזנטית: העיגול הגדול הבולט ביותר אל מול הנוף הוא גת להכנת יין, מה שמעיד ככל הנראה על מסורת גידול הגפן שנמשכה מימי בית שני עד לתקופה הביזנטית. משמאל, בנקודה רחוקה יותר, ישנם שני בורות מים.

לאחר סיום החפירות ושיקום האתר בשנות ה-90 לזכרו של אמשל רוטשילד, ניטעו כאן עצי זית, תאנה וגפן, שהיו גידולים חשובים בימי קדם, ונשתלו צמחי תבלין כמו אזוב מצוי, געדה כרתית ופיגם מצוי.

עוד על חורבת עקב נוכל לקרוא כאן בהרחבה

20210224_102855 (1)

מישור חוף הכרמל פרוס לרגלינו  

קשה להתעלם מהנוף עוצר הנשימה בנקודה זו. במפה המוצבת במקום יש מקרא עם שמות היישובים שרואים מכאן.

במשך מאות שנים מישור חוף הכרמל היה אזור ביצות שורצות מלריה. הברון רוטשילד, שראה כאן בחזונו חבל ארץ מיושב שאדמתו מעובדת, החל להגשים את חזונו בשנת 1921, עם ניקוז ביצות שוני וכבארה. הוא גם סייע לבני המקום הערבים להתיישב על רכס הכורכר בכפר ג’סר א-זרקא, שם מתגוררים צאצאיהם עד היום. את מקומן של הביצות החליפו שדות מעובדים, מטעי בננות ובריכות דגים.

20210224_103824-1-e1615724234458-aspect-ratio-x

יורדים אל הואדי

נחזור על עקבותינו אל תחילת המתחם ונפנה שמאלה, כאן ממשיך השביל עם הסימון האדום-לבן-אדום ומתחיל החלק המעט אתגרי יותר של המסלול, הכולל ירידה סלעית אל ערוץ נחל תמסח. אם אתם עם ילדים מתחת לגיל 5-6, או הספיק לכם לעת עתה, תוכלו לחזור כפי שהגעתם (אורך המסלול עד כאן 1.5 ק”מ) או לעשות מסלול מעגלי מקוצר: פנו ימינה בשביל הלא מסומן שרואים לפני שנכנסים למתחם חורבת עקב. (ראו מפה). בפיצול פנו שמאלה והמשיכו ישר כל הזמן – השביל חוצה את הסימון האדום ואחר כך את הסימון הירוק, ולבסוף מגיע עד למתחם החנייה.

להמשך המסלול המעגלי, הסימון פונה שמאלה, מוביל אותנו אל פינת ישיבה מוצלת נוספת, למקרה ששוטטתם באחוזה ובתצפית ולא הספקתם לנוח… משם פונים שמאלה אל שביל צר ומתפתל, מוקף שיחים ופריחה, ממש כמו בתחילת המסלול. בסוף החורף נבחין כאן בפריחת הצבעונים.

AL15_02_06_7394-aspect-ratio-x
בריכות תמסח

מימיננו מבט על בתי המושבה זכרון יעקב, ולאט לאט נתחיל במגמת ירידה, וניטמע בנוף שמתקרב אלינו עוד ועוד. הגענו לנקודת תצפית נוספת (נקודה 4 על המפה), הפעם צפון-מערבה עד חיפה. בין מטעי הבננות נובעים עינות תמסח, היוצרים בריכות מוקפות בצמחייה, ומהן המים זורמים בפלג קטן לנחל תנינים, נחל איתן שהוא האחרון מבין הנחלים הגדולים שמימיו לא זוהמו. הוא זורם לים ופוגש מדרום לקיבוץ מעגן מיכאל את נחל עדה, הבא מדרום.

הירידה הופכת תלולה יותר ועכשיו אנחנו ממש יורדים אל תוך הואדי, לערוץ נחל תמסח, שהוא נחל אכזב הזורם לאחר גשמים.

הגענו אל תוך הואדי, בין שני רכסי הכרמל, ושוב התחלפה התפאורה. נעצור קצת וניהנה מהשקט ומהתחושה של השהות בלב ואדי, כמו שאר חיות הבר המסתתרות כאן.

מכאן הסימון עולה בחזרה על הרכס השני. הדרך עוברת בחורשת אורנים, שם השביל מתפצל למעין “מזלג”, אך שני השבילים עד מהרה מתאחדים בחזרה, כך שלא משנה באיזה מהם תלכו. שימו לב לא לפנות בשביל נוסף, שלישי, שיוצא משם שמאלה. הסימון האדום יוביל אותנו כל הדרך חזרה עד כיכר ראשית השבילים ממנה התחלנו.

  • wishtrip_icon

    היכנסו לאפליקציית WHISHTRIP, ה- WAZE של המטיילים,  איתה תוכלו לתכנן את הביקור. האפליקציה תלווה אתכם גם במהלך הביקור ותיידע אתכם על נקודות העניין בשביל. תוכלו להתרשם מתמונות וסרטונים, או/ו להעלות את שלכם.

     

תודה שבחרתם לטייל בפארק טבע ברמת הנדיב. רגע לפני שאתם יוצאים למסלול, כדאי לעצור ולבדוק שלא שכחתם כלום. ריכזנו למענכם מספר עצות והנחיות כדי שחוויית הטיול תהיה מהנה ובטוחה: לטייל נכון

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

גינון מושך פרפרים

המונח טביעת כף הרגל האקולוגית קורם עור וגידים בחלק המערבי של מרכז המבקרים. תא גינון גדול בצורה של כף רגל מונח במרכז המתחם, העקב פונה לצפון, הבוהן וארבע אצבעות, כיחידה אחת – לדרום.

למידע נוסף >>

נגישות בשטח

מסלול נגיש לכיסאות גלגלים בגנים

שבילים רבים נמתחים בגני הזיכרון. אנו ממליצים על מסלול זה, אך אפשר לטייל במסלול שונה לבחירתכם. לשירותכם, אפשר לשאול כיסא גלגלים בתחנת המידע.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>