מטיילות-בשביל-aspect-ratio-x

שביל ישראל

חלק מקטע מספר 15 בשביל ישראל, מהר חורשן לג’סר א-זרקא, עובר בשטח רמת הנדיב. אורך הקטע בתחומי רמת הנדיב הינו 3 ק”מ .

שביל המעיין - בריכה אקולוגית

טלפון חירום (לאחר שעות הפתיחה) פקח תורן 053-6452336

תיאור מסלול :
שביל ישראל נכנס לתחומי רמת הנדיב ליד בית הספר אורט השומרון. השביל עולה דרך בריכה, למעיין עין צור ובית מרחץ מהתקופה הרומית.

היכנסו לאפליקציית WHISHTRIP לאפשרות ניווט נוחה בשבילים.

שימו לב: אין להדליק אש בשטח הפארק. לפרטים נוספים >> 

להורדת מפת שבילי הפארק

הבריכה
בבריכה ובסביבותיה נערך ניסיון לשחזר בית גידול לח. בין צמחי המים צומח כאן בגושים צפופים כרפס הביצות ,קרוב של הסלרי התרבותי.
הברכה נוצרה במטרה לאפשר ולעודד את קיומם של צמחים ובעלי חיים הגדלים בבתי הגידול הלחים, והיא משמשת אתר לימודי חשוב של אגף החינוך ברמת הנדיב.
נמשיך בשביל לכיוון בית המרחץ .

בית המרחץ
לפנינו בית מרחץ מהתקופה הרומית. בית המרחץ קיבל את מימיו מעין צור הסמוך ואִפשר לתושבי אום אל  עלק (היום חורבת עלק) רחצה במים חמים. המבנה מחולק לארבעה חדרים הערוכים בטור. מהכניסה ירדו הרוחצים דרך שבע מדרגות אל חדר המלתחה (אָפוׁדִיטַרְיוּם) .  בפינת חדר זה היה אמבט מים קרים (פְריג’ידריום). לאחר הטבילה באמבט פנו הרוחצים אל חדר הביניים (טֶפּידריום), ומשם אל החדר החם (קַלְדריום). שימו לב לעמודונים הרבים הנמצאים כאן; הם נשאו את רצפת החדר

שביל המעיין - הנקבה מבפנים

החם. אל החלל שנוצר מתחת לרצפה הגיע האוויר החם ממתקן ההסקה הסמוך שחימם את רצפת חדר זה. השביל חוצה את בית המרחץ ומגיע למערכת המים של עין צור, הכוללת מעיין, אמת מים, נִקבה וברכת אגירה בנויה .

נקבת עין צור ומערכת המים
בנקבת עין צור חצובים בסלע שלושה פירים אנכיים במרווחים של 11 מטרים זה מזה. הם נועדו לאוורור ולהחדרת אור לנקבה החשוכה, וסייעו לעבודות התחזוקה של מערכת המים. אורכה של הנקבה 47 מטרים ונתיבה המפותל עוקב אחר סדק טבעי בסלע המהווה את מקור המעיין. בחורף 2001 פגע שיטפון בגג הנקבה ונחסמה הכניסה לתוכה.

בתקופה הרומית שימשה הנקבה לאיסוף מים, אולי לשם מקווה טהרה. פתח הנקבה נחסם כדי להעלות את מפלס המים  במקום וליצור ברכה. ברכת האגירה הגדולה שבקצה אמת המים שימשה ברכה תפעולית לאספקת מים לבוסתנים ולשדות וגם ברכת רחצה.

קולומבריום

בעת הקמת בית חורי, מעל המתחם הארכאולוגי (1880 לערך), העבירו את המים מעין צור לברכה חדשה, בנויה אבן, הנמצאת ממערב לברכת האגירה הרומית. גרעין בוגרי פלוגות הגיוס של בית”ר הקים בשנת 1939 במעלה הגבעה שממזרח למעיין יישוב קטן, תל צור החדשה שמו, כחלק מיישובי “חומה ומגדל”. הוא בנה ברכה רדודה נוספת, עשויה בטון, הסמוכה לברכה הרומית, שממנה שאבו את המים לצורכי היישוב.

הקוֹלוּמבָּריום (שובך יונים)
קולומבריום נבנה כמגדל עגול שהתנשא לגובה שמונה–עשר מטרים. שמו של המתקן מעיד על תפקידו; המילה הלטינית “קוֹלוּמבָּה” משמעותה בעברית “יונה”. משחזור המתקן נראה כי היונים נכנסו למגדל דרך פתחים בחלקו העליון וקיננו בגומחות פנימיות קטנות שנבנו בעבורן בדופנות המגדל ובשני קירות פנימיים ניצבים זה לזה.  ליונים הרבות שטופלו כאן נמצא שימוש רב: בהפרשותיהן זיבלו את השדות, בשרן וביציהן נאכלו, וביונים השתמשו גם לצורכי פולחן (יהודי או פגני).
השביל פונה שמאלה וממשיך ממערב למכלול ארכאולוגי גדול ממדים .

המכלול הארכאולוגי בחורבת עלק
חפירות ארכאולוגיות שנערכו כאן חשפו אתר רב-שכבתי שההתיישבות בו החלה עוד בתקופות הפרהיסטוריות, לפני יותר מ-10,000 שנה. ההתיישבות נמשכה בתקופות הברזל, בתקופה הפרסית, ההלניסטית והרומית, עד למאה השנייה לספירה. האתר בצורתו המשוחזרת הוא יצירה של ראשית התקופה ההלניסטית ושיאו של היישוב בתקופה זו.

שביל המעיין - רחפן

במיוחד ניכרים בשטח החומה והמגדלים שהקיפו את היישוב. ההתיישבות במקום התחדשה בשלהי התקופה העות’מאנית עם הקמת הכפר אום אל-עלק. במהלך החפירות נחשפו ממצאים רבים ועשירים, המעידים על אורח חייהם של תושבי המקום בתקופות השונות ועל משך קיומו הארוך והמתמשך של האתר בנקודה אסטרטגית, סמוך למקור מים ובלבו של אזור חקלאות פורה. השביל עובר סמוך לבית חורי. מומלץ לבקר באתר לפני שפונים וממשיכים הלאה.

בית חורי
המבנה הוא שריד מבית החווה הגדול שבנתה משפחת אל-חורי בשנת 1880. בית החווה נבנה חדרים-חדרים שהקיפו חצר פנימית. רוב אבני הבניין נלקחו מהווילה הכפרית הקדומה שבחורבת עקב. בני משפחת חורי היו נוצרים, אך הם בנו למען אריסיהם המוסלמים מסגד – האולם הגדול הבולט בצדו הדרומי של בית החווה.

בשנת 1913 רכשה “החברה להתיישבות יהודית” (יק”א) את חוות חורי בשמו של הברון בנימין אדמונד דה רוטשילד. החווה והאדמות שמסביבה מהוות את רמת הנדיב של ימינו.

בשנים 1919–1923 התיישבו במקום שלוש קבוצות של חלוצים. מפאת התנאים הקשים, המחלות והאסונות לא צלח ניסיון ההתיישבות באתר זה. בבית החווה נותרו שרידים המעידים על חייהן של קבוצות החלוצים, כמו למשל רצפה שנוצקה בשנת 1920 באולם המסגד, ששימש חדר האוכל. תנור הלבנים המפויח עדיין נראה במטבח.

מחצבות קדומות
ברמת הנדיב נמצאות מחצבות גיר קדומות רבות שסיפקו אבני בנייה ליישובים העתיקים בתחומה של רמת הנדיב ואולי גם בסביבתה הקרובה. המחצבות רדודות, משום שעובי שכבת הגיר שאת אבניה ביקשו החוצבים אינו עולה על שישה מטרים. כשהחוצבים הגיעו לשכבת הסלע הרך שמתחת לשכבת הגיר, הם פנו לחצוב במקום אחר. במשך הזמן התכסו רוב המחצבות בעפר ובצמחייה, אחרות הופכות למאגרי מים בחורפים גשומים ומהוות בית גידול לצפרדעים, לקרפדות ועוד.

מכאן השביל ממשיך לנקודת “ראשית השבילים”, שאליה מתמזגים שלושת מסלולי ההליכה המסומנים של הפארק. שם מומלץ לעצור לאתנחתא קלה ולבקר בגני הזיכרון המטופחים.

_17A4694

גני הזיכרון
לפני שנמשיך בשביל , אתם מוזמנים להסיר מעליכם את התרמילים (לאחסנם בלוקרים במקום), וליהנות מביקור באווירה אחרת בגנים של רמת הנדיב, גני ההנצחה לברון בנימין אדמונד דה רוטשילד ולרעייתו אדה.
הגנים המטופחים והצבעוניים תוכננו כך שהם מהווים ניתוק נעים ורגוע מהמולת היומיום. במרכז הגן – מערת קבר הברון, ומסביב – גנים שבהם תוכלו להתרשם מגינון מוקפד, משילוב צמחי בר וצמחי נוי, ממופעי מים בצורות שונות (תעלות, מזרקות ומפלונים) ועוד.

שירותים במקום:
סמוך לחנות המידע נמצאים לוקרים לשימושכם ללא תשלום.
במקום שירותים ומים.
בחנות המידע ברמת הנדיב אפשר להחתים את “דרכון” שביל ישראל.
שעות פתיחת החנות: ראשון–חמישי ושבת 08:00– 16:00, שישי 08:00– 14:00.

 

לאחר הביקור בגנים, נחזור לנקודת “ראשית השבילים” ונמשיך במסלול שביל ישראל החופף לשביל האדום – שביל האחוזה, שיוביל אתכם עד לחורבת עקב – לתצפית מרהיבה ומעניינת במיוחד.

חורבת עַקַבּ
השם העברי של החורבה שומר על צליל שמו הערבי – חִ’רבת מנצור אל-עקב. בחזית האתר מוצב שלט המפרט בכיתוב אדום את מאפייני האתר בתקופת הבית השני. הכיתוב בירוק מסביר על הווילה הכפרית שנבנתה על בית האחוזה בתקופה הביזנטית.
האתר הארכאולוגי שוקם לזכרו של אמשל רוטשילד ז”ל (1955–1996). בשטח שמסביב לחורבה ניטעו עצי זית, תאנה וגפן, שהיו גידולים חשובים בימי קדם ברמת הנדיב ובארץ ישראל כולה (על כך יעידו בית הבד והגתות בחורבת עקב). כמו כן נשתלו כאן צמחי תבלין, כגון אזוב מצוי, געדה כרתית ופיגם מצוי.

גת
בצד המערבי של המתחם, המשקיף על מישור חוף הכרמל, התגלו מתקני חקלאות של בית האחוזה, מימי בית שני. סמוך לפתח המערבי נמצאת גת לדריכת ענבים (גת נוספת נמצאת סמוך לחומה המזרחית). רוב חלקי הגת חצובים בסלע, להוציא את הדפנות הצדדיים, שחלקים מהם נבנו וגם טויחו ככל הנראה. משטח הדריכה חצוב בסלע ומצופה בשכבה עבה של טיח לבן. המשטח משופע בכיוון בור איסוף התירוש. הסחיטה הסופית של הענבים בגת התבצעה באמצעות קורה ומשקלות, כנהוג בארץ ישראל באותם ימים.

בית הבד
מצפון (מימין) לגת ניצבת אבן עגולה וכבדה. אבן זו (“ממל” בלשון המשנה) היא חלק מבית הבד. במתקן זה ריסקו את הזיתים כהכנה לקראת מיצוי השמן מהעיסה שהתקבלה לאחר הריסוק.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

הגורן
בגורן חבטו את השיבולים בכלי דיש ואחר כך הפרידו את הגרעינים מהמוץ במזרה באמצעות השלכתם לאוויר. הגרעינים הכבדים שקעו במקום, והמוץ הקל עף הצדה. מקום הגורן, על סף המצוק הפתוח לרוח המערבית, הקל על מלאכת הזורים.
שדה החיטה שממנו הובאו אלומות השיבולים אל הגורן השתרע ככל הנראה על השטח הגדול שממזרח לאחוזה. רצפת הדיש של הגורן נמצאת מצפון לבית הבד, בפינה הצפון-מערבית של המתחם מימי הבית השני.

רחבת התצפית
למרגלות הרכס נפרש מישור חוף הכרמל המעובד. קיבוץ מעגן מיכאל בצפון, משמאלו, ג’סר א-זרקא, קיסריה ואור עקיבא. בדרום נצפות דיונות החול המקיפות את קיסריה העתיקה, ובהמשך מזדקרות ארובות תחנת הכוח “אורות רבין” בחדרה. במזרח הרי השומרון, רמות מנשה והכרמל. אפשר להבחין בקרן הכרמל, המוחרקה הבולטת על פני הרכס.

P3252676-aspect-ratio-x

גת ביזנטית
נדירות הגתות העגולות שנחשפו באזורנו. גת עגולה זו היא בעלת רצפת דריכה מרוצפת בפסיפס ומתקן לקיבוע בורג עץ. שני אלמנטים אלה הם מאפיינים ביזנטיים טיפוסיים לגתות. הבורג שימש מכבש, שבאמצעותו סחטו בכוח את שארית התירוש מהענבים לאחר שהסתיימה הדריכה עליהם בגת. התירוש זרם לבור איסוף גדול.

בור מים
מדרום-מזרח לגת נמצא בור המים השני של חורבת עקב. נפח הבור כ-50 מטרים מעוקבים. הבור פעל בתקופה הביזנטית וככל הנראה גם בימי בית שני. סביב פתחו נשמרו אבנים מסותתות ושרידים של תעלה חצובה בסלע, שהוליכה את מי הגשמים שניגרו על הסלע אל תוך הבור.
מחורבת עקב השביל ממשיך דרומה לכוון שדה הרגמים ואז פונה מערבה אל תוך שמורת חוטם הכרמל לכוון ג’אסר א זרקא.

כללי התנהלות במקום
רמת הנדיב, הגנים ופארק הטבע הם שטח פרטי. אנא עזרו לנו לשמור על המקום וכבדו את כללי המקום:
– הבערת אש מותרת בשטח הפיקניק בלבד. אין להדליק אש בשטח הפארק !
– אין לינה בשטח פארק הטבע.
– יש לסיים את הטיול טרם חשכה.
– יש לנוע על השבילים המסומנים בלבד.
– אנא שמרו על ניקיון השטח .

  • wishtrip_icon

    היכנסו לאפליקציית WHISHTRIP, ה- WAZE של המטיילים,  איתה תוכלו לתכנן את הביקור. האפליקציה תלווה אתכם גם במהלך הביקור ותיידע אתכם על נקודות העניין בשביל. תוכלו להתרשם מתמונות וסרטונים, או/ו להעלות את שלכם.

תודה שבחרתם לטייל בפארק טבע ברמת הנדיב. רגע לפני שאתם יוצאים למסלול, כדאי לעצור ולבדוק שלא שכחתם כלום. ריכזנו למענכם מספר עצות והנחיות כדי שחוויית הטיול תהיה מהנה ובטוחה: לטייל נכון

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

גן טביעת הרגל

המונח טביעת כף הרגל האקולוגית קורם עור וגידים בחלק המערבי של מרכז המבקרים. תא גינון גדול בצורה של כף רגל מונח במרכז המתחם, העקב פונה לצפון, הבוהן וארבע אצבעות, כיחידה אחת – לדרום.

למידע נוסף >>

נגישות בשטח

מסלול נגיש ללקויי ראייה בגנים

הטיול בגני הזיכרון משלב הנאה ושימוש בכל החושים. אנו מציעים מסלול מומלץ, אך ניתן לבחור בכל שביל אחר, ובתנאי שלא תוותרו על גן הריחות, שתוכנן במיוחד עבור כבדי ראייה

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>