שתילות והתחלות

מה קורה כשלוקחים מזמָר את המיקרופון? מספָּר את המספריים? מציָיר את המכחול? מכדורסלן את הכדור?
שנה אחרי שנת השמיטה יצאנו ללמוד מה עשתה ההפסקה הארוכה מהמשימה האהובה במיוחד על הגננים ברמת הנדיב – השתילה.

300581002_2214684175353317_907916390790876919_n

אם נניח בצד את החשש מקלישאות, נוכל להגיד שמחלקת הגינון של רמת הנדיב דומה לערוגה מקסימה: כל גנן בה הוא אחר, זָן נדיר בעל מאפיינים ייחודיים ומרתקים, ומנהל הגן, שמוליק, כמו מהלך קסם ניהולי שכולו מלא בדשן, רגישות ועידוד צמיחה.

מעל מאה שנות ניסיון
נעים להכיר, זהו צוות הגננים:
עופר חיון, גוזם מומחה, אחראי על כל מערכות ההשקיה של רמת הנדיב ועל גן המפלים. 8 שנים ברמת הנדיב.
רפי זיגל, מנהל את המשתלה ונרגש בכל בוקר לטפח את עתיד הגן. 23 שנים ברמת הנדיב.
אליהו קרוגר, אחראי על כ־20 מתנדבים הפעילים בגינון, דואג שכל אחד מהם יקבל את המשימה המתאימה לו ושירגיש בבית, מיוזמי שמירת השמיטה בגן ומאדריכלי “כלים במנוחה”, סיור השמיטה שפיתחה רמת הנדיב בשנה זו. 15 שנים ברמת הנדיב.
דוד בראס, ותיק הגננים, מתפרס על פני כל שטח הגן ומכונה “הספָּר של הגן” משום שעושה לצמחים “תספורות מיוחדות”. 29 שנים ברמת הנדיב.

WhatsApp-Image-2022-08-23-at-15.01.23-1-aspect-ratio-x

חיים אסרס, אחראי על גן הריחות ועל מתחם המשרדים. הגיע לגן מיד לאחר שעלה לארץ ומצא בגינון את ייעודו . 27 שנים ברמת הנדיב.
סתיו ישראל
, צעיר הגננים, אדריכל נוף המגדיר את עבודת הגינון כריפוי טבעי. שלוש שנים ברמת הנדיב.
שמוליק כהן, מנהל הגינון, מתחילת דרכו עשה כל מה שהתבקש – מבניית מדרכות, התאמת מערכות השקיה, תפעול אירועים ועוד. לפני כ־25 שנים הפך לאחראי על הגינון ולמנהלם האוהב של צוות הגננים. 32 שנים ברמת הנדיב.
ליאור הרשקוביץ – אוצֵר הגן. משמר את כל הידע הקשור לטיפול בגן – טיפול במחלות ובמזיקים, השקיה, רֶכש צמחייה ומיפוי הגן. שבע שנים ברמת הנדיב.

Quote

שנת השמיטה שינתה את השגרה ובזכותה שיפצנו ושדרגנו את המשתלה. אני חושב שהפסקה כזו נחוצה גם לגננים כדי לנוח ולהתחדש פעם בשבע שנים

Quote
IMG_9156

השנה הייתה השנה השנייה מאז הוקמה רמת הנדיב שבה נשמרה השמיטה בגנים. בעבר השתמשו כאן ב”היתר מכירה” – פתרון הלכתי שאִפשר להמשיך בשגרת הגינון, אבל אליהו הגנן והוגו, מנהל רמת הנדיב, סברו כי השמיטה היא מעין המשך טבעי להפסקת השגרה שאילצה המגיפה הגדולה, ושאולי גם לאדמה מגיע סוג של מנוחה. וכך, בפעם השנייה בתולדות רמת הנדיב – נשמרה השמיטה.

“הצבעוניות של הגן חסרה לי”, אומר דוד, “התחושה הזו שאנשים נכנסים לגן ומיד אומרים: וואו! איזה יופי”.

“מצאתי את עצמי אומר: אולי בשנה הבאה נשתול את הצמח הזה, או אחר, והגיעו רעיונות חדשים לפתחי”. במשך שנה שלמה היינו אומרים ‘אחרי השמיטה נוכל ונעשה’. זה מייצר הרבה מאוד מוטיבציה להתחדשות”.

“שנת השמיטה אפשרה לנו לחדש את המשתלה”, משתף רפי. “בשגרה, העבודה במשתלה מאוד אינטנסיבית. שנת השמיטה שינתה את השגרה ובזכותה שיפצנו ושדרגנו את המשתלה. אני חושב שהפסקה כזו נחוצה גם לגננים כדי לנוח ולהתחדש פעם בשבע שנים”.

Quote

השנה הזו גרמה לגעגוע לעיסוק בקרקע. ברמת הנדיב נשתלים כל שנה מעל 40,000 שתילים עונתיים. אני סקרן מאוד לדעת האם בשנה הקרובה תגיב האדמה אחרת לשתילה אחרי שנת מנוחה.

Quote
IMG_9244
שתילת ורדים חדשים על מצע מנותק

לא הכול ורוד בקרב הוורדים

אחת השאלות שאפיינו את השמיטה היא מה עושים כשצמחים נפגעים. בגן הוורדים ניכרו השפעותיה של השמיטה. בעוד שבכל שנה הגן צבעוני ומרשים במיוחד, היו ורדים שחלו או נבלו והמראֶה הכאיב לצוות הגננים. עובדה זו הביאה אותם, בהובלת אליהו, האחראי על גן הוורדים, לחשוב על פתרון יצירתי ולשתול ורדים חדשים על מצע מנותק. מאז הם מחכים בקוצר רוח לשותלם בגן ולהחזיר אליו את הצבעוניות ואת החיוּת.

גם בגן הריחות נרשמה התמודדות כשנפגעה המליסה או הלענה השיחנית. כל רגע כזה הביא עימו חוסר אונים, אך גם ציפייה לשוב ולשתול והערכה גדולה לשגרה הצומחת ומתחדשת.

“השנה הזו גרמה לגעגוע לעיסוק בקרקע”, מחזק שמוליק. “ברמת הנדיב נשתלים כל שנה מעל 40,000 שתילים עונתיים. אני סקרן מאוד לדעת האם בשנה הקרובה תגיב האדמה אחרת לשתילה אחרי שנת מנוחה. אין לנו מחקר בנושא, אבל אני בטוח שאנחנו הגננים נדע לראות אם הפריחה העונתית ארוכה במיוחד או רעננה יותר”.

IMG_7774
המשימות בשנה זו עסקו בשימור, גיזומי עיצוב, טיפול במזיקים ועוד

“השמיטה היתה מיוחדת”, מוסיף ליאור, אוצר הגן, “הגן נכנס ל’הילוך נמוך’ יותר, פחות לחץ, יותר זמן להתבוננות. לא היה צורך להספיק שתילות של עונתיים – משימה שמביאה עימה משימות נוספות, כמו זריעה, מילוי עציצים, העתקות, קיטום, הפיכת אדמה, בדיקת מערכות השקיה וחפירה. נכון שהגננים עבדו לא פחות קשה, אבל המשימות עסקו בשימור, גיזומי עיצוב, טיפול במזיקים ועוד.

השמיטה הייתה גם הזדמנות ללמידה חדשה, לעיון בחוקי ההלכה, להתבוננות על המניעים לפעולה. אני מאמין שלשמיטה אין השפעה ממשית על הגן, אבל בטוח שטוב לאדמה לנוח קצת. אני משוכנע שגם הצמחים ואדמה רוצים קצת לנוח, לעשות את מה שהם עושים בלי שיתערבו להם.

כבר בימים אלו פועלים במרֶץ ושותלים צמחים במצעים מנותקים מקיימים. מכלים, מארזים ריקים של שמנים, אריזות וקופסאות שונות – כל אלו מצאו את ייעודם בשימוש חוזר כעציצים זמניים. את הצמחים האלו עתידים ברמת הנדיב לשתול באדמה לאחר ראש השנה. השתילה תיעשה באופן הדרגתי, ואף שלכל גנן אזור משלו היא תיעשה בחברותא, בידי כל הגננים יחד”, מסכם שמוליק.

“כמה שקשה לפעמים לעבוד בחוץ ובאדמה, זה יצר געגוע ואנחנו כבר מחכים לחזור לשתול. נכון שהעבודה פיזית לא קלה, אבל הסיפוק נותן את הכוח”, אומר דוד בעיניים בוהקות.

“כשצמחים פצועים או עייפים זה מעציב אותנו”, אומר עופר, “כשהם מלבלבים זה משפיע ישירות גם עלינו. המזל הגדול הוא שרוב הזמן הכול פה מלבלב”.

“מזל שיהיו עכשיו שש שנים רצופות של עבודת אדמה”, מסכימים כולם בחיוך.

אהבתם? הצטרפו בחינם לרשימת התפוצה וקבלו מדי חודש כתבות ועדכונים על פעילויות לכל המשפחה – להרשמה