
תנו לעצים לנשום דרך השורשים
תריסר עצי דולב ניטעו בכניסה הראשית לגן ובחצרות הפטיו של הבניין לצורך הצללה. דולב מזרחי הוא עץ נשיר מְהיר-גידול, שגדל עד לגובה של 25 מטר ומאריך חיים. מרבית העצים אכן צמחו לגובה במהירה, אך למרבה ההפתעה ארבעת העצים שניטעו לאורך המעבר המחבר את הכניסה הראשית לגנים, לא הצליחו להתפתח ואף ניכר שהם במצוקה. צוות הגנים החל לחקור את התעלומה. הצמחים העשבוניים שנשתלו סביבם הוסרו מחשד שהם מתחרים עם שורשי העצים על משאבים, אך ללא הועיל. סימני מחלות ומזיקים אף הם נשללו בדיאגנוזה. אז מה קרה פה?
שורש העניין, תרתי משמע, נעוץ בשינוי שחל במבנה הקרקע ובסביבת בית השורשים. אלה היו נתונים ללחץ מהמדרכה המרוצפת ומאלפי המטיילים הפוסעים עליה. כובד המשקל הידק את האדמה והשפיע לרעה על יכולת החלחול, על הניקוז, על מעבר חומרי ההזנה ועל כמות האוויר הזמינה לשורשי העץ. אלו עיכבו את התפתחות העצים, הפחיתו את חיוניותם וכמעט גרמו למותם.
המטפלים הגיעו למסקנה שיש לשפר את איכות הקרקע המקיפה את השורשים, כך שיתאפשר להם לנשום ולהנגיש להם את המשאבים הנדרשים להם. לשם כך נעשה שימוש במערכת תאים תת-קרקעית וחסונה שפיתחה חברת “סילְבָה סֶל” ההולנדית. המערכת תומכת בריצוף מרחף ומאפשרת לשורשים הזנה ראויה בדישון, במים ובאוויר.
בחלק הנראה לעין מוקמו מסביב לעצים לוחות מברזל, מעוצבים בחיתוכים של עלי דולב. כעת המבקרים בגנים יכולים לפסוע מעליהם ללא כל חשש להידוק הקרקע ולפגיעה באיכותה. העצים גדלים, מתפתחים ונהנים מהתנאים הטובים ומספקים צל רחב – שילוב מנצח של צורכי הטבע, צורכי האדם וכוחו של עיצוב.