20160316_085005-aspect-ratio-x

ייצור חלב ייחודי בממשק בר קיימא

נורית ארגוב-ארגמן ואורן הדיה – המחלקה למדעי בעלי חיים, הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית.

עדר רמת הנדיב מספק הזדמנות נדירה לבחון את השפעת הדיאטה במעלי גירה יצרניים, על ייצור החלב והרכבו. העדר מהווה דוגמא לממשק מקיים, המתנהל במערכת אקולוגית המבוססת על צמחיה מעוצה וגסה של שיחים כגון אלת מסטיק ובר זית. זאת בניגוד לממשק הרעיה המבוסס על מרעה עשבוני בבעלי חיים המהווים חלק מענף החלב במדינות צפון אירופה ואמריקה.

חלב דיר העזים

המרעה באיזור רמת הנדיב מכיל בעיקרו צמחיית חורש ים תיכוני, מעוצה וגס, עתיר בפוליפנולים. אלו הם חומרים אשר בריכוזים מסויימים עלולים לגרום לפגיעה בעיכול המזון במעלי גירה. אולם, עיזי חלב מגזעים מקומיים (כגון ממבר ודמשקאי) הרועות ברמת הנדיב, התפתחו בקו-אבולוציה עם צמחי המרעה הים תיכוני, כך שהם יכולים לבסס את הדיאטה שלהם על צמחיה עתירת פוליפנולים ללא פגיעה בצריכת המזון וייצור החלב. מעניין לדעת כי אותם פוליפנולים לא רק שאינם מגבילים את יצור חלב בעיזים אלו, אלא אפילו משפרים את יעילות הייצור. כך, עיזים רועות מגזעים מקומיים, מייצרות חלב עתיר יותר בחלבון ושומן ביחס לעיזים מאותו גזע שנשארות בדיר ומקבלות מנה המשמשת את מרבית עדרי עיזי החלב המסחריים בארץ.

שיפור זה בכמות מוצקי החלב איננו נגרם כתוצאה מצריכה מוגברת של מזון או של אנרגיה במזון. ככל הנראה, שיפור זה נגרם כתוצאה משיפור וייעול תהליכי עיכול במערכת העיכול, אך לא רק. אנו מניחים כי הפוליפנולים, בחלקם לפחות, נספגים למערכת הדם ומשם לרקמות השונות, כולל העטין. בעטין הם מספקים מערך הגנה מפני רדיקלים חופשיים, ובכך מאפשרים ייצור אנרגיה מוגבר. אנרגיה זו משמשת את תאי העטין לייצור מוגבר של רכיבי החלב. כמו כן, דיאטה עתירה בפוליפנולים,

דיר העיזים רועה בשדה פארק הטבע

שכאמור מאפיינת את עדר רמת הנדיב, גורמת לייצור חלב בעל איכות ייחודית: בעבר הראינו כי העיזים הרועות מייצרות חלב עתיר בתרכובות המשפיעות באופן חיובי על בריאות האדם, בראש ובראשונה- חומצות שומן רב-בלתי-רוויות מסוג אומגה 3. אלו חומצות שומן אשר חסרות בדיאטה המערבית וצריכה מוגברת שלהן יכולה לסייע בהתמודדות ועיכוב התפתחות של מחלות מטבוליות כגון טרשת עורקים ודלקות כרוניות נוספות. חשוב יותר מהריכוז האבסולוטי של חומצות שומן מסוג אומגה 3, הוא היחס בין חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 6 ל-3. השאיפה כיום היא להגיע ליחס של 1:5, ומזונות שאכן עומדים ביחס זה או נמוך ממנו, נחשבים ל”מזונות על”.

מוצרי מזון מן החי בדרך כלל לא נכללים ברשימה זו של “מזונות העל” מכיוון שהיחס בין אומגה 6 ל-3 בהם עומד על 1:10 ויותר. לעומת זאת, בחלב עיזים רועות ברמת נדיב, מצאנו כי היחס בין אומגה 6 ל-3 מגיע ל-5, ובכך חלב זה ומוצרי חלב המיוצרים

ממנו יכולים להכלל ברשימה מכובדת זו של “מזונות על”. כלומר, זהו אחד ממקורות המזון האנימאלי הבודדים הנכללים ברשימת “מזונות העל”.

לסיכום, ממשק הרעיה בעדר רמת הנדיב, בשילוב עם גזעי העיזים אשר התפתחו במערכת אקולוגית זו לאורך אלפי שנות ביות, מאפשר ניצול של צמחיה מקומית, אשר צומחת באופן טבעי באיזור המזרח התיכון, באקלים חם וחסר במשקעים. קו-אבולוציה זו מאפשרת לעיזים לנצל באופן מיטבי את הצמחיה עליה הן רועות, באופן כזה שמייעל את תהליך ייצור החלב ואת איכותו התזונתית לאדם גם יחד.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

גן הוורדים

אם תצעדו בשביל הפונה לחלקו הצפון מזרחי של הגן, הצופה לכיוון זכרון יעקב, יקדם את פניכם גן וורדים פורח שופע ניחוחות וצבעים.
גן זה מעוצב בסגנון צרפתי: זנים שונים של וורדים, שתולים בצורה סימטרית,

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>