מיני הצמחים הפולשים ברמת הנדיב

המינים הפולשים הפכו לתופעה נפוצה במאה העשרים, בעקבות העלייה המשמעותית בניידות האוכלוסייה האנושית, וכיום הם מהווים בעיה חמורה בקנה מידה כלל-עולמי. בעיית המינים הפולשים היא אחת הסוגיות המרכזיות כיום בנושאי איכות הסביבה ושמירת הטבע ברחבי העולם, ואחד הגורמים העיקריים לפגיעה במגוון הביולוגי.

צמח הפולש קורקוסמיה (2)
הצמח הפולש קורקוסמיה

עד כה אותרו ברחבי פארק רמת הנדיב 37 מיני צמחים פולשים. מין פולש (Invasive species) מוגדר כמין צמח אשר הופץ בעקבות פעילות האדם לאזור שמחוץ לתחום תפוצתו הטבעי והצליח לייסד במקום זה אוכלוסייה בת קיימא, המתרבה ומתפשטת מרחבית ללא התערבות נוספת של האדם.
מדובר במיני צמחים שבשלב ראשון הובאו מחוץ לארץ בשוגג או למטרות מוגדרות כמו ייעור, נוי וייצוב חולות. אך בשלב שני הצליחו להפיץ את עצמם לשטחים טבעיים, להתרבות בהם ולהתפשט. כך הפכו צמחים זרים (אקזוטיים) אלו לצמחים פולשים.
התפשטות אוכלוסיות המינים הפולשים פוגעת בצמחים הארצישראליים המקומיים ובמערכת האקולוגית כולה. שכן, תכונות הצמחים הפולשים מאפשרות להם להתחרות בהצלחה בצמחי הבר המקומיים ולתפוס את מקומם בבית הגידול. חלק מהמינים הפולשים אף מוגדרים  כ”מינים משניי סביבה”. אלו הם מינים שמשנים את מאפייני בית הגידול אליו פלשו ובכך פוגעים לא רק בצמחים המקומיים אלא בכל האורגניזמים המתקיימים בבית הגידול אליו פלשו.
לאחרונה יצא לאור מדריך מיני הצמחים הפולשים שאותרו בפארק רמת הנדיב בשנים 2010-2015. הוא נועד לסייע לצוות הפארק לזהות את הצמחים הפולשים בכדי למגר אותם. בנוסף, יסייע המדריך להיכרות עם נושא הצמחים הפולשים בקרב תלמידים, מורים, מדריכים וקהל המתעניינים.

כעת אנו ממפים בעזרת צוות מתנדבים חרוץ את מיני המינים הפולשים ברחבי הפארק בציפייה שהמיפוי יסייע לבנית תכנית למיגורם.

לצפייה במפת סיפור לחץ כאן

 

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

שביל האחוזה(אדום)

השביל עובר דרך אזור צפוף צמחייה טבעית ומגיע אל שרידיה של חורבת עקב, ווילה כפרית מהתקופה הביזנטית, הצופה אל הכרמל, לרכס הר אמיר, צפון השרון ולחוף הים התיכון.
אופי השביל: בינוני, מתאים לילדים מגיל 5–6
צבע סימון: לבן-אדום-לבן
אורך השביל: כ- 4 קילומטרים.
משך הטיול: בין שעתיים לשלוש.
עונות מומלצת: סתיו, חורף ואביב.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>