WhatsApp-Image-2021-08-22-at-12.11.41-aspect-ratio-x

צמצום הפעילות והנוכחות של המיינה המצויה בשטחים מוגנים

אלי פינרוב, אסף שוורץ, אורי רול, שי מאירי

המיינה ההודית מהווה מין פולש במדינות רבות בעולם, והוכרזה כאחד מ-100 המינים הפולשים המזיקים ביותר בעולם על ידי האיגוד הבינלאומי לשמירת טבע (IUCN).
הנזקים האקולוגיים הנגרמים על ידי המיינה הם קשים וגורמים לפגיעה משמעותית במיני העופות המקומיים בישראל. המיינה דוחקת עופות מקומיים מאתרי קינון, חומסת קינים ואף טורפת גוזלים, ומהווה סיכון מוחשי למגוון הביולוגי בישראל.
המחקר המתבצע ברמת הנדיב הוא שיתוף פעולה בין-אוניברסיטאי הכולל את אוניברסיטת ת”א, אוניברסיטת בן גוריון והטכניון, יחד עם רשות הטבע והגנים. מטרת המחקר היא לבחון שיטות ממשק שונות לצמצום הפעילות של המיינה ההודית בשטחים מוגנים, זאת לאחר שבמהלך השנים האחרונות נצפתה עליה מדאיגה במספר המיינות במדינת ישראל בכלל ובפארק הטבע רמת הנדיב בפרט.

 

WhatsApp Image 2021-05-30 at 13.35.39
מיינה הודית תוקפת דוכיפת. צילום: אלון קמילה

בעשורים האחרונים הצטברו עדויות רבות לכך שהנזקים האקולוגיים הנגרמים על ידי המיינה קשים וגורמים לפגיעה משמעותית במיני עופות בעולם בכלל בישראל בפרט. חוקרים באוסטרליה הראו שלהתבססות המיינה השפעה שלילית על גודל האוכלוסייה של 11 מינים מקומיים; בניו זילנד, חוקרים הראו שאוכלוסיות של מינים מקומיים גדלו דרמטית לאחר מבצע לכידה מוצלח שהקטין את אוכלוסיית המיינה; בטהיטי, מדענים הראו שלמיינה השפעה שלילית על הצלחת הרבייה של חטפית טהיטי, מין מקומי הנמצא בסכנת הכחדה. בישראל, חוקרים מאוניברסיטת ת”א הראו שהמיינה מטרידה, תוקפת וטורפת מינים מקומיים של עופות וזוחלים; חוקרים מאוניברסיטת חיפה הראו  שנוכחות המיינה והתחרות שהיא יוצרת על אתרי הקינון פוגעים בהצלחת הרבייה של מקנני חורים מקומיים.

המיינה דוחקת תחרותית ציפורים אחרות מאתרי קינון, חומסת קינים ואף טורפת גוזלים, ומהווה סיכון מוחשי למגוון הביולוגי בישראל.

מיינה-הודית-תוקפת-קן-של-נקר-סורי-aspect-ratio-x

בנוסף, במהלך השנים האחרונות נצפתה עליה מדאיגה במספר המיינות המצויות במדינת ישראל בכלל ובפארק הטבע רמת הנדיב בפרט. מחקר של חוקרים מהטכניון אשר פורסם לאחרונה וסקר מגמות בחברת העופות בישראל בכלל וברמת הנדיב בפרט, הצביע על ירידה משמעותית בשפע של מיני עופות נפוצים, ומסתמן שהמיינה המצוייה מהווה גורם משמעותי לפגיעה באוכלוסיות של מינים אלו. בנוסף לנזק האקולוגי, המיינה גורמת לנזקים לחקלאות, לתשתיות, ולבריאות האדם.

במסגרת המחקר נבחנות שתי שאלות מחקר מרכזיות. ראשית, מנסים החוקרים להבין את רמת הפעילות ואופן הפעילות של המיינה המצויה בבתי גידול שונים ברמת הנדיב ובסביבתה. לצורך זה חולק השטח לארבעה בתי גידול שונים ונערך סקר בו בו המיינות נספרו באופן שיטתי לאורך נקודות דיגום הפזורות בשטח, יחד עם איסוף נתונים על פעילות המיינות והתנהגותן באזורים השונים. בנוסף, נערכו ספירות של מיינות באתרי הלינה (רוסטים) שלהן בשטח הבנוי מסביב לרמת הנדיב, זאת כחלק מפרויקט מדע אזרחי בשיתוף תלמידי תיכון חובבי טבע מזכרון יעקב. שאלת המחקר השניה והמרכזית היא האם פעולות ממשק משפיעות על שפע המיינות בשטחים מוגנים. לצורך מענה על שאלה זו נערכה סקירת ספרות של שיטות ממשק שונות ובוצע בשיתוף צוות רמת הנדיב ממשק כדי לנסות לצמצם את נוכחות המיינות ברמת הנדיב.

למחקר זה חשיבות רבה לתחום שמירת הטבע בישראל. מינים פולשים גורמים לנזקים עצומים ומאיימים על המגוון הביולוגי בישראל. תוצאות המחקר עשויות לתרום להגנה על שמורות טבע, גנים לאומיים ושטחים מוגנים נוספים מפני הנזקים של המיינה המצויה. בנוסף, צוות המחקר מתכוון לבסס פרוטוקול ממשק מסודר אשר ישמש את הגורמים הרלוונטיים בישראל.

 

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

גן הדקלים

בגן הדקלים של רמת הנדיב נמצא אוסף של מכובד של מיני דקלים ודמויי דקלים. רובם המכריע הם צמחי תרבות, מתוכם רק התמר גדל בארץ.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>