IMG_1685-e1653184218672-aspect-ratio-x
צילום: עוז ריטנר

התמודדות עם נמלת האש הקטנה ברמת הנדיב: מיפוי, טיפול וניטור

נמלת האש הקטנה (Wasmannia auropunctata) היא אחד ממאה המינים הפולשים המזיקים ביותר בעולם. זהו מין כוללני, אוכל-כל ובעל יכולת לבסס קן במגוון בתי גידול כגון מדשאות, עצים, בתים, שדות חקלאיים ושטחים טבעיים. אוכלוסיות מבוססות של הנמלה גורמות לפגיעה חמורה במערכות אקולוגיות ומהוות מטרד קשה לאדם. בישראל, מקור ההפצה העיקרי הוא משתלות, מהן מתפשטת הנמלה לרוב באמצעות עציצים, קומפוסט, אדמה וציוד גינון.

צילום: עוז ריטנר
מדובר בנמלה זעירה – הפועלות מגיעות עד לגודל של 1.5 מ”מ ואילו המלכה והזכרים לכ-4.5 מ”מ. צילום: עוז ריטנר

ברמת הנדיב, צפיפות גבוהה של אוכלוסיית נמלת האש הקטנה, שנצפתה בגני הזיכרון בקיץ 2018, גרמה למטרד משמעותי עבור מבקרים ועובדי הגן ולחשש לנזק אקולוגי לאוכלוסיות של בעלי חיים שונים. בניטור שבוצע על-ידי צוותי הגינון והמחקר של רמת הנדיב, בשיתוף עם המעבדה האנטמולוגית לאקולוגיה יישומית של אוניברסיטת תל-אביב (בראשות איתי רנן) נמצא ביוני 2018 כי רוב שטח הגנים נגוע. כמו כן, שפע ועושר פרוקי-הרגלים האחרים המאכלסים את הגנים היה נמוך באופן מובהק באזורים בעלי נגיעות גבוהה בנמלת האש בהשוואה לאזורים בעלי מידת נגיעות נמוכה ו/או ללא נמלים.

לאחר בחינת חלופות שונות להתמודדות עם נמלת האש והשפעותיה המזיקות, הוחלט לבצע הדברה. כדי לבחון את יעילות הריסוס והאם ישנה פגיעה לא רצויה של ההדברה בחברת פרוקי הרגליים בגנים, בוצעה סדרת דיגומים בפרקי זמן שונים – ממועד ההדברה ובחודשים שאחריו. לאחר שנתיים ושבעה סבבי הדברה, אשר לוו במעקב אחר התאוששות חברת פרוקי הרגליים שוכני הקרקע בגנים (באמצעות מלכודות מיוחדות) ואחר הדבורים והפרפרים, הצטמצמה משמעותית אוכלוסיית נמלת האש, אולם לא מוגרה לחלוטין.  בנוסף, לא נמצאה כל פגיעה בחברת פרוקי-הרגליים כתוצאה מההדברה.

לאור התפוצה הרחבה של הנמלה בגנים והאופי המורכב של השטח, וכל עוד אין תכשיר הדברה יעיל דיו בארץ, נראה כי לא ניתן לבער את הנמלה לחלוטין מרמת הנדיב. על כן, חשוב לנטר באופן שוטף את הגנים כמו גם שתילים וחומרי גינון המגיעים מבחוץ, ולהשקיע בהסברה בנושא בקרב אנשי המקצוע והציבור הרחב. זאת על מנת לשמר גודל אוכלוסייה מבוקר, למנוע עלייה קיצונית בצפיפות הקינים ולמנוע התפשטות הנמלה אל השטח הטבעי שמחוץ לגן.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

גינון מושך פרפרים

המונח טביעת כף הרגל האקולוגית קורם עור וגידים בחלק המערבי של מרכז המבקרים. תא גינון גדול בצורה של כף רגל מונח במרכז המתחם, העקב פונה לצפון, הבוהן וארבע אצבעות, כיחידה אחת – לדרום.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

אמפיתיאטרון

בלב הגנים נמצא מתחם בצורת אמפיתיאטרון. במרכזו במה וסביבה מדרגות דשא לישיבת הקהל. האזור תוכנן במקור כגן פרחים עונתיים מוקף ספסלי ישיבה, אך הוסב לאמפיתאטרון עוד בטרם פתיחת הגנים, והיום משמש

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>