• כיבוי כלי נגישות
  • הצהרת נגישות

    הצהרת נגישות

    הסדרי הנגישות ברמת הנדיב

    רמת הנדיב פועלת רבות להנגיש את שירותיה לציבור האנשים עם מוגבלות במטרה להעניק חווית ביקור העונה לצרכיו הייחודיים. במסגרת החוק, פועלת רכזת נגישות הגב' ד"ר רחלי שוורץ-צחור. במידה ונתקלתם בבקשות מיוחדות בנושא נגישות נשמח אם תפנו אלינו באחת מהדרכים הבאות:
    טלפון: 04-6298128  פקס: 04-6399117 ובדואר אלקטרוני

    גני הזיכרון ומרכז המבקרים נגישים למעט מערת הקבר.

    חניית נכים:
    קיימות חניות נכים מסודרות בחניון הראשי ובחניון המשני.

    שירותי נכים:
    בכל המתחמים בהם קיימים שירותים לקהל הרחב קיימים גם שירותי נכים מוסדרים.

    עזרים לנכים:

    • מכשירי עזר לכבדי שמיעה קיימים בחנות המידע, בכיתות הלימוד, באולם הקרנת הסרט, באודיטוריום ובסיורי ההדרכות. לנוחיותכם- פנו ועדכנו מראש על הגעתכם לקבלת שירות נח ומהיר. טלפון: 04-6298-111 שלוחה 4.
    •  ניתן להשאיל כיסא גלגלים בחנות המידע - לביקור באתר

    נגישות אתר האינטרנט:
    רמת הנדיב משקיעה מאמצים ומשאבים בהנגשת אתר האינטרנט של החברה על מנת לאפשר את השימוש באתר גם עבור אנשים עם מוגבלויות.

    סייגים לנגישות
    ככלל, כל עמודי האתר נבנו כעמודים נגישים לפי רמה AA.
    עם זאת, למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר, יתכן ויתגלו חלקים באתר שטרם נגישים.
    יש לציין כי מספר עמודים מכילים רכיבים חיצוניים שאינם בשליטתנו ואינם נגישים, על כן העמודים הבאים אינם עומדים בתקן הנגישות:

    https://ramat-hanadiv.gardenexplorer.org/

    http://ramathanadiv.maps.arcgis.com

     

  • C C C
  • ניווט ע"י מקלדת
    ניתן לעבור בין רכיבי העמוד באמצעות כפתור ה-"TAB", הפעלה של לחצן או קישור אפשרית בלחיצה על "Enter", חזרה לרכיב הקודם תתבצע בלחיצה על צירוף המקשים "SHIFT" ו-"TAB".

שיחה על כוס יין

יד מחזיקה כוס יין

קובי ארנס, כורם ותיק ויינן מבנימינה, חולם למצֵב קשר מקומי הדוק בין החקלאות ותעשיית היין המקומית למסעדות ולעסקים המגישים ומוכרים יין. נפגשתי איתו לשיחה על חקלאות, על יין ועל מה שביניהם, וגם הצלחתי לחלץ ממנו איזה בקבוק יין היה לוקח איתו לאי בודד

טיפ לקריאה: עם כוס יין ביד...

מסתבר שלפעמים, כדי לגלות את התשוקה הגדולה שלנו, צריך להתרחק קצת מהמוכר ומהטבעי, להתרחק כדי להתקרב חזרה ולגלות שהייתה שם קודם, ממתינה לעיתוי הנכון. למשפחת ארנס, משפחת חקלאים ותיקה מבנימינה, שטחי חקלאות ענֵפים, בהם גם כרמי גפנים, אבל יקב לא היה והם לא ייצרו יין. בסוף שנות ה-90 נדרש קובי ארנס, דור שלישי לחקלאֵי המשפחה, להכין פרויקט סיום ללימודי הנדסת תעשייה וניהול, ותכנן רצפת ייצור ליקב. פרויקט הסיום של ארנס היה הטריגר שהצית בו את התשוקה להתחיל לייצר יין.

סבו של קובי, מיכאל ארנס, עלה לבנימינה בשנות ה-40. הוא למד רפואה בברלין, וכשהנאצים עלו לשלטון בגרמניה, עזב את לימודי הרפואה ועבר ללמוד חקלאות בטולוז. משם המשיך ארצה. הוא חשב לעצמו שלא בטוח שצריך בארץ רופאים, אבל חקלאות ודאי שצריך. הוא רכש בית ושטח על גבול היישוב, והקים משק חקלאי ללא שירותי חשמל ומים כמקובל. הוא החל ברפת חלב, משם המשיך לגידולי שדה, ובמשך השנים התפתח המשק והתרחב למטעים (פרדסים, אבוקדו, נשירים, זיתים וכרמים למאכל וליין). כיום מנהל ארנס את המשק בשיתוף עם בת דודתו טובי.

הלוחש לגפנים

איך חקלאי כמוך מחליט לעזוב את האוויר הפתוח ולהיכנס ל"מרתפי" תעשיית היין?

"בשנות ה-90 למדתי הנדסת תעשייה וניהול וכשנדרשתי להכין פרויקט סיום עשיתי תכנון של רצפת יצור ליקב. משם כבר התחלתי לעשות גם יין. במשך שנים רבות שימשתי כורם של יקבי כרמל, ובשנת 2000 יצאתי לסיור כורמים באוסטרליה. במסגרת הסיור ביקרנו במכון לחקר הצומח באוניברסיטת אדלייד, שם זכינו לבקר ביקב שמייצר יין למחקר. מיד נִשבֵּיתי בקסם של המקום והתאהבתי. לאחר כשנתיים כבר חזרתי לאוסטרליה עם אשתי הדס ועם שני ילדיי, שם למדתי תואר ביֵיננות. בעודי סטודנט באוסטרליה התקשר אליי מנכ"ל יקבי כרמל, דוד זיו, והציע להשתתף בלימודיי וביקש שאבוא לעבוד אצלו. ב-2004 חזרתי לארץ והתחלתי לעבוד ביקבי כרמל, בהתחלה ביקב בזכרון. לאחר שנה ניהלתי את היקב הצפוני (קאיומי) של יקבי כרמל באזור התעשייה דלתון, ובמקביל ניהלתי את הכרמים של היקב בכל אזור הצפון".

אני מבינה שאתה מהייננים הראשונים שהגיעו מהכרם, מהחקלאות ליקב. האם אתה רואה בזה יתרון?

"בוודאי. אני מכיר את כל שלבי הגידול בכרם. אני מאד מחובר לגפן, יש האומרים שאני 'לוחש לגפנים'. לאורך השנים ערכתי המון ניסיונות בכרם, כמו שיטת זמירה שפיתחתי, שמשפיעה על איכות הענבים המיועדים ליין. הייתי היינן הראשון ביקבי כרמל שמגיע מהכרם עד לבקבוק. התפקיד אִפשר לי לעשות ניסויים רבים ולבטא את כל הידע שרכשתי הן ככורם והן כיינן. תוך כדי ייצור היין כבר ידעתי מה אני הולך לעשות בכרם בשנה הבאה".

קובי ארנס ברקע הכרם
קובי ארנס - אחד מהייננים הראשונים שהגיעו מהכרם, מהחקלאות ליקב.
"יש האומרים שאני 'לוחש לגפנים'. לאורך השנים ערכתי המון ניסיונות בכרם, כמו שיטת זמירה שפיתחתי, שמשפיעה על איכות הענבים המיועדים ליין."

שוב מסתבר שדברים איכותיים מגיעים במנות קטנות

אז מה זה למעשה ענב איכותי ליין, ואיך סוג הזמירה קשור לכך?

"עיקר מרכיבי הטעם והצבע של היין נמצאים בקליפה של הענב, לכן נעדיף ענבים קטנים מאחר שהיחס בין קליפה לציפה בגרגירי ענבים קטנים הוא יותר גדול. אם כך, הייתי צריך לחשוב איך לגרום לגפן לגדל גרגירי ענבים קטנים יותר ואיכותיים, בעלי גודל אשכול קטן יותר. אז איך זה קשור לזמירה? זה הכול שאלה של נכונוּת להתבונן בדברים בראייה רחבה הרבה יותר ממה שתכננת לבדוק".

כלומר?

"מניסיונות של שיטת זמירה שערכתי למטרה אחרת זכיתי בערך נוסף. הכיוון היה זמירה מאוחרת במטרה לדחות את תקופת הבשלת הענבים, כך שתתרחש בטמפרטורות נמוכות יותר, ובאמצעות הניסוי הזה גיליתי שלבד מהאיחור בהבשלה אני מצליח גם לרסן את גודל הגרגרים. ככל שמאחרים בזמירה, היבול אמנם יורד, אך האשכול והגרגרים המתקבלים גם הם קטנים יותר, מה שמשביח את כל הערכים שלהם".

קובי ארנס ביקביין מקומי – יקב חברתי

בשנת 2010 חזר ארנס למשק המשפחתי וכעת הוא מייצר יין רק מהענבים שלו. לצד זה הוא משמש כיינן מלווה בכפר הנוער שפיה.

"כשחזרתי למשק פנה אליי חבר וביקש שאלווה את כפר הנוער שפיה בתהליך ייצור היין שלהם. מאוד אהבתי את הרעיון לעבוד עם בני נוער. הם רצו לשלם לי אבל חשבתי שיש כאן הזדמנות לשיתוף פעולה שיהיה טוב לכולם, והצעתי שבמקום שישלמו לי אני אייצר את היין שלי במתקן שלהם. הציוד ביקב שפיה מושבת רוב הזמן, כך שזו הייתה הזדמנות למקסם את המשאבים. כשרותי (רות ברוכאל, אוצרת הפסטיבל ומובילה את יקב שפיה עם בני הנוער) נכנסה לתפקיד, שִכללנו את שתוף הפעולה ואנו רואים את עצמנו כיקב חברתי. אנחנו למעשה שלושה שותפים – יקב שפיה, קובי גזית ואני, שכל אחד תורם את חלקו. שוויון הערך של כל אחד מאיתנו נובע מהחיבור שיוצר שלם הגדול מסך חלקיו. זהו יקב שמאכלס שלושה מותגים שונים, וכל אחד מייצר יין מהענבים שלו. קובי מביא ציוד משלים, כמו מִשטחים ומסחטה ופעיל בשוטף, אני מספק את הליווי המקצועי, ורותי מנצחת על כל היתר. זוהי כלכלה מקומית מקיימת במיטבה".

אתה אחד מהייננים המלווים את פסטיבל היין "כרמים וטעמים" מאז היווסדו. למה בעצם חשוב לך להשתתף בו?

"החלום שלי הוא לבדל את האזור שלנו בתחום היין ולהאדיר את היין המקומי של האזור. הפסטיבל נותן במה ליקבים המעולים שיש כאן באזור. בכל העולם יין קשור קשר הדוק למקומיות, ואת הקונספט הזה אני שואף להטמיע כאן. ברוב המקומות בעולם המסעדות המקומיות מחזיקות את היין המקומי ולא בהכרח משיקולים עסקיים. זוהי גישה שמבוססת על תודעה אזורית חזקה ועל חיבור בין הכלכלה והחקלאות המקומית. התודעה האזורית הזו היא ערך מהותי בעיניי. בעידן הגלובלי המקומיוּת מאבדת את הערך שלה, ואצלנו במיוחד הכול נקבע רק לפי שיקולים עסקיים. כשאני מבקר במסעדה בחו"ל, הדבר הראשון שאני מבקש זה את היין המקומי".

ואם מדברים על מקומיוּת, איזה יין עדיף לדעתך לשתות בקיץ החם שלנו – לבן או אדום?

"יש כאן איזה פרדוקס: מצד אחד יותר קל לייצר יין אדום במדינה חמה מאחר שיותר קל להשביח את איכות הענבים בטמפרטורות גבוהות יותר. במדינות אירופה הצפונית למשל, יש יינות לבנים יותר איכותיים מאשר בדרום. אבל דווקא במדינה חמה כמו שלנו אני חושב שיותר מתאים לשתות יין לבן. כשהתחלתי לעבוד ביקבי כרמל הייתי בין היתר אחראי על ייצור היין הלבן, כך למדתי לאהוב מאוד את היין הלבן. היום אני לגמרי מעדיף יין לבן טוב. בענב הלבן כל הארומה וכל העניין מגיע מהקליפה, ויש הבדלים מהותיים בהבשלת הקליפה. אני אישית מעדיף את הגוונים הפחות בשלים. זה הכול שאלה של איזון בין החמצמצות למתיקות. את הענבים בארץ חמה כמו שלנו אני מעדיף לבצור דווקא בתחילת העונה. אם אני בוצר מוקדם יחסית את הענבים, אני מצליח להשיג ארומות ירוקות, רעננות, עשבוניות".

ועל איזה יין מבין היינות שתציג בפסטיבל אתה הכי ממליץ?

"'מורבד 2012 אדום'. זהו זן קשה מאוד לגידול ומאוד מאתגר. זהו היין הזני הראשון שאני עושה. עד אז ייצרתי יין שמורכב מזנים שונים. בתהליך זמירה ייחודי הצלחתי להשביח את הזן הזה ולהגיע איתו ליין באיכות מאוד גבוהה. את היין הזה, בין היתר, נציג בפסטיבל 'כרמים וטעמים'".

בקבוקי יין מורבד 2012 אדום
"'מורבד 2012 אדום'. בתהליך זמירה ייחודי הצלחתי להשביח את הזן הזה ולהגיע איתו ליין באיכות מאוד גבוהה. את היין הזה, בין היתר, נציג בפסטיבל 'כרמים וטעמים'".

ומכל היינות ששתית בעולם, איזה בקבוק היית לוקח איתך לאי בודד?

"יין לבן, 'שרדונה UNWOODE', שמיוצר ביקב Chapel Hill במקלרן וויל שבדרום אוסטרליה. זהו היין הכי טעים שאני מכיר. שרדונה בדרך כלל מתיישן בעץ. אני פחות אוהב שהעץ דומיננטי בטעם, וזהו יין איכותי שמיוצר ללא שימוש בעץ".

ולסיום, יש לך טיפ לייננים המתחילים, דבר אחד שדרוש להכנת יין טוב?

"מאחר שלמדתי באוסטרליה, אענה לך תשובה של האוסטרלים: כדי לעשות יין טוב, צריך לשתות בירה טובה." :-)

 

לאתר הפסטיבל ולרכישת כרטיסים מוקדמת :  http://bit.ly/2QfqI7x 

אהבתם? הצטרפו בחינם לרשימת התפוצה וקבלו מדי חודש כתבות ועדכונים על פעילויות לכל המשפחה - להרשמה

מידע שימושי

Opening Hours

ימים א' - ה': 08:00 - 16:00
ימי ו': 08:00 - 14:00
שבתות: 08:00 - 16:00

Contact Us

רמת הנדיב
ת"ד 325 זכרון יעקב 3095202
טלפון: 04-6298111
פקס: 04-6293231
info@ramathanadiv.org.il

Directions

הכניסה לרמת הנדיב נמצאת בין זיכרון יעקב לבנימינה, על כביש 652. השילוט מפנה מערבה אל רמת הנדיב.

היו הראשונים לדעת!

דיוור רמת הנדיב נשלח אחת לחודש, ומעדכן על הנעשה במקום, על האירועים, הכנסים ועוד.
היו הראשונים לדעת!
הרשמו עכשיו לניוזלטר של רמת הנדיב ותוכלו להתעדכן על הנעשה במקום