פרפרים כביו אינדיקטורים
הפרפרים משכו את תשומת לב האדם מאז ומתמיד בשל צבעוניותם ומעופם העדין והקליל. על אף קלילותם לאחרונה מסייעים הפרפרים בפתרון שאלות אקולוגיות כבדות משקל. בשנים האחרונות נעשתה קבוצת מיני הפרפרים פופולארית מאוד בקרב המדענים. הללו משתמשים בה כסמן ביולוגי או בלעז ביו-אינדקטור בכדי לבחון את השפעת האדם על הירידה הדרסטית במגוון בעלי החיים והצמחים בשטחים טבעיים ובכדי לבחון את מצבם של בתי הגידול השונים והמערכת האקולוגית בכלל.
במחקר שנערך לאחרונה ברמת הנדיב שימשה קבוצת הפרפרים כביואינדקטור לבחינת השפעתן של פעולות ממשק הנהוגות בפארק, כגון: רעיית בקר, סלילת דרכי עפר לנסיעת רכבים בשטח, פתיחת שבילי הליכה למטיילים, טיפוח חורשות מחטניים נטועות וגינון גן הזיכרון לברון רוטשילד ורעייתו. היות שקבוצת הפרפרים הוכחה במחקרים רבים כביואינדקטור מוצלח הרי שתוצאות המחקר אמורות לשקף לא רק את השפעות הממשק על מגוון הפרפרים אלא גם על מגוון המינים בקבוצות אורגניזמים נוספות.
ממצאי המחקר מלמדים כי תרומתה של רעיית הבקר למגוון מיני הפרפרים התקזזה לרוב עם פגיעתה בו. זאת היות ומחד גיסא מנעה הרעייה את התפשטות השיחים ואפשרה כיסוי נרחב של השטח בצמחים עשבוניים שהיוו צמחי צוף לפרפרים ופונדקאים לזחליהם. אך מאידך גיסא, הפרות אכלו ורמסו את הצומח העשבוני החיוני לפרפרים. עוד נמצא, כי דרכי העפר והשבילים לא תרמו למגוון מיני הפרפרים אם כי השפיעו מעט על התנהגותם. בחורשות המחטניים נמצא המגוון הנמוך ביותר של מיני הפרפרים ובכל זאת נמצאו החורשות כבעלות ערך לפרפרים בחודשי הקיץ היות ושרר בהן עומס חום מתון יחסית. בגן הזיכרון נמצא המגוון הגבוה ביותר של מיני הפרפרים. הגן נמצא כתורם לפרפרים בכל חודשי השנה ובעיקר בעונות הקיץ והסתיו בהן מועטה הפריחה בשטח הטבעי ואז מהווה הגן מעין "נווה מדבר" המושך אליו את הפרפרים בשל שלל צמחי הצוף הפורחים בו.
ד"ר רחלי שוורץ - צחור