• כיבוי כלי נגישות
  • הצהרת נגישות

    הצהרת נגישות

    הסדרי הנגישות ברמת הנדיב

    רמת הנדיב פועלת רבות להנגיש את שירותיה לציבור האנשים עם מוגבלות במטרה להעניק חווית ביקור העונה לצרכיו הייחודיים. במסגרת החוק, פועלת רכזת נגישות הגב' ד"ר רחלי שוורץ-צחור. במידה ונתקלתם בבקשות מיוחדות בנושא נגישות נשמח אם תפנו אלינו באחת מהדרכים הבאות:
    טלפון: 04-6298128  פקס: 04-6399117 ובדואר אלקטרוני

    גני הזיכרון ומרכז המבקרים נגישים למעט מערת הקבר.

    חניית נכים:
    קיימות חניות נכים מסודרות בחניון הראשי ובחניון המשני.

    שירותי נכים:
    בכל המתחמים בהם קיימים שירותים לקהל הרחב קיימים גם שירותי נכים מוסדרים.

    עזרים לנכים:

    • מכשירי עזר לכבדי שמיעה קיימים בחנות המידע, בכיתות הלימוד, באולם הקרנת הסרט, באודיטוריום ובסיורי ההדרכות. לנוחיותכם- פנו ועדכנו מראש על הגעתכם לקבלת שירות נח ומהיר. טלפון: 04-6298-111 שלוחה 4.
    •  ניתן להשאיל כיסא גלגלים בחנות המידע - לביקור באתר

    נגישות אתר האינטרנט:
    רמת הנדיב משקיעה מאמצים ומשאבים בהנגשת אתר האינטרנט של החברה על מנת לאפשר את השימוש באתר גם עבור אנשים עם מוגבלויות.

    סייגים לנגישות
    ככלל, כל עמודי האתר נבנו כעמודים נגישים לפי רמה AA.
    עם זאת, למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר, יתכן ויתגלו חלקים באתר שטרם נגישים.
    יש לציין כי מספר עמודים מכילים רכיבים חיצוניים שאינם בשליטתנו ואינם נגישים, על כן העמודים הבאים אינם עומדים בתקן הנגישות:

    https://ramat-hanadiv.gardenexplorer.org/

    http://ramathanadiv.maps.arcgis.com

     

  • C C C
  • ניווט ע"י מקלדת
    ניתן לעבור בין רכיבי העמוד באמצעות כפתור ה-"TAB", הפעלה של לחצן או קישור אפשרית בלחיצה על "Enter", חזרה לרכיב הקודם תתבצע בלחיצה על צירוף המקשים "SHIFT" ו-"TAB".

מיזם "עז הדעת" מציג:

עזים - תקריב

תרבות של עיזים, בית מרקחת טבעי בחורש רמת הנדיב וחלב בריא במיוחד

עשר שנים לאחר שהוקם הדיר בפארק הטבע ברמת הנדיב, אותר באתר "יד 2" אצל מגדֵל חובב – תיש מגזע אלפיני שהוריו הובאו מצרפת. התיש התווסף לעדר העיזים והיווה אות הפתיחה למיזם המחקר היישומי "עז הדעת", המשותף למכון וולקני ולרמת הנדיב ומסתיים בימים אלה.
המיזם, בהובלת ד"ר צח גלסר וד"ר יאן לנדאו, מניב תוצאות מרתקות במיוחד: עיזים הן בעלות תרבות המועברת מדור לדור, שטח המרעה של רמת הנדיב הוא "בית מרקחת" טבעי עבורן, וחלב העיזים המופק בדיר המקומי עשיר בחלבון ובריא לבני האדם.

דיר רמת הנדיב – ממחקר למעשה

דיר רמת הנדיב הוקם בשנת 2002 בפארק הטבע במטרה ללמוד כיצד לגדל עיזים בשטחי החורש הים-תיכוני לצורך מניעת שריפות והגדלת המגוון של מיני הצומח בפארק.  המחקר שאף למציאת גזע העיזים המתאים לרעייה בחורש, ועלה ממנו כי מתוך שלושה גזעי עיזים – העז הדמשקאית (שָאמי), עז הממבר (בלאדי) והעז הבורית – העז הדמשקאית היא זו המתמודדת באופן הטוב ביותר עם צמחי החורש הים-תיכוני והיעילה ביותר בצמצום סכנת השריפות.

עז דמשקאית בפארק
העז הדמשקאית היא היעילה ביותר בצמצום
סכנת השריפות

ברוח חזון רמת הנדיב, הדוגל ביישום מחקר מדעי בשטח, הוחלט בשנת 2012 על מיזם משותף בשם "עז הדעת", בהובלת ד"ר צח גלסר מטעם רמת הנדיב וד"ר יאן לנדאו מטעם מכון וולקני. מטרת המיזם הייתה לבדוק כיצד הצומח שהעיזים אוכלות בשטח המרעה משפיע על ייצור החלב שלהן.

התברר כי לשם המחקר יש להוסיף לדיר הקיים תיש מגזע אלפיני שמקורו בצרפת, גזע המתאפיין בתנובת חלב גבוהה יותר מהעיזים המקומיות. במקביל למאמצים להגדלת העדר ולגיוונו, הוקם בתוך רמת הנדיב מכון חליבה שבו נבחנו נתוני יצרנות של ארבעה טיפוסי עיזים: העז הבלאדית, העז השאמית ומִכלוא של שאמי-אלפיני ובלאדי-אלפיני.

עדר העיזים של רמת הנדיב – המונה כיום כ-160 עיזים חולבות ועוד כ-50 כבשי מֶרינוֹ –  יוצא בכל יום לאחר חליבת הבוקר לרעייה בשטחי החורש של הפארק, מלוּוה ברועה ומצויד במכשיר GPS האוגר את הנתונים על מיקום העדר כל חמש דקות. הנתונים נאספים ומועלים על מפה המאפשרת לבדוק את השפעת הרעייה על הצומח בשטח. העדר מייצר כ-80,000 ליטר חלב בשנה, הנמכר כחלב גולמי למחלבת השומרון הנמצאת בבנימינה. דגימות חלב נבדקות פרטנית לכל עז פעם אחת בכל חודש, ונתוני בריאות העדר, השימוש בתרופות ונתונים כלכליים נאספים גם הם.

עיזים תרבותיות, בית מרקחת טבעי וחלב בריא לצלחתנו

המיזם המשותף הסתיים בסוף 2019, וגם אם יש עוד עבודת חקר ועיבוד שתמשיך ותיעשה על סמך הנתונים, סיכום המיזם מניב לא מעט תוצאות מפתיעות:

  • צמחי המרעה בחורש הים-תיכוני (בעיקר אלת-המסטיק) משמשים לא רק להזנת העיזים, אלא גם לרפואה. החוקרים גילו כי כאשר העיזים אוכלות צמחים בעלי חומרים מסוימים (טאנינים, שהם חומרי הגָנה), העיזים בריאות יותר וחסינות בפני טפילי מעיים. כך הפך פארק רמת הנדיב לא רק לאזור אכילה, אלא גם ל"בית מרקחת" באמצעות תזונה בריאה.
  • העדר, שיודע לעסוק ב"רפואה עצמית", יודע גם לייצר "תרבות של עדר": העברת הידע מדור לדור. החוקרים מצאו כי אימהות – הן ביולוגיות והן מאמצות – יודעות להנחיל את הידע החשוב לדור הבא במהירות: גדי במרעה מַפנים את העדפות אמו לרעייה ולאכילת אלת-המסטיק בתוך חודש אחד בלבד!
  • עוד נמצא שההכלאה בין עיזים שאמיות לזכרים מגזע אלפיני מביאה לייצור חלב באיכות גבוהה הרבה יותר מאשר חלב מעיזים מגזעים אחרים המוזנות בדיר בחציר.
  • החוקרים, שכאן שילבו ידיים גם עם הפקולטה לחקלאות ברחובות, גילו כי האיכות הבריאותית של השומן והחלבון בחלב העיזים המופק במכון החליבה של רמת הנדיב, טובה יותר מאחר שהחלב מכיל כמות גבוהה יחסית של חומצות שומן בריאות מאוד (פוספוליפידים, אומגה 3 ועוד).
קולאז' תמונות מהדיר
האיכות הבריאותית של השומן והחלבון בחלב העיזים המופק במכון החליבה של רמת הנדיב,
טובה יותר מאחר שהחלב מכיל כמות גבוהה יחסית של חומצות שומן בריאות מאוד

בסוף שנת 2019 הסתיים המיזם, אך החוקרים שלנו עדיין מעבדים נתונים וממשיכים לצאת למרעה מדי יום ביומו במטרה להמשיך ללמוד, לחקור ולייצר חלב עיזים משובח.

ואם נשאל מה ייצא לנו ממיזם "עז הדעת" – החלב המיוצר ברמת הנדיב ישווק למחלבה, והיא תייצר מוצרי חלב עיזים איכותיים במיוחד שנוכל לטעום בעתיד הקרוב.

 

אהבתם? הצטרפו בחינם לרשימת התפוצה וקבלו מדי חודש כתבות ועדכונים על פעילויות לכל המשפחה - להרשמה

מידע שימושי

Opening Hours

ימים א' - ה': 08:00 - 16:00
ימי ו': 08:00 - 14:00
שבתות: 08:00 - 16:00

Contact Us

רמת הנדיב
ת"ד 325 זכרון יעקב 3095202
טלפון: 04-6298111
פקס: 04-6293231
info@ramathanadiv.org.il

Directions

הכניסה לרמת הנדיב נמצאת בין זיכרון יעקב לבנימינה, על כביש 652. השילוט מפנה מערבה אל רמת הנדיב.

היו הראשונים לדעת!

דיוור רמת הנדיב נשלח אחת לחודש, ומעדכן על הנעשה במקום, על האירועים, הכנסים ועוד.
היו הראשונים לדעת!
הרשמו עכשיו לניוזלטר של רמת הנדיב ותוכלו להתעדכן על הנעשה במקום