20180406_123205-aspect-ratio-x

מבט מקרוב על התנהגות הרעייה של עיזים בחורש ים תיכוני

שילה נבון

רעיית עדרי עזים בחורש ים-תיכוני משמשת ככלי ממשקי לניהול אקולוגי של שטחי החורש, לתחזוקה של אזורי-חיץ בשולי יישובים, להפחתת ביומסה לצורך מניעת שריפות, ולהמרת צומח עשבוני ומעוצה למזון עבור האדם. הבנת האינטראקציה בין עדר העזים לצמחיית החורש יכולה לתרום לניהול מושכל של מערכת המרעה, ולהבנה מדויקת יותר של פוטנציאל ההזנה של העזים בסביבה זו.

125RHN_Hike0468-aspect-ratio-x

מרבית עבודות המחקר שנעשו בתחום בחנו את המגע בין עדר העזים לבין שיחי החורש עד לרמת המין ומנקודת מבט המנסה לכלול את שטח המרעה כולו. נכון להיום לא ידוע הרבה על התנהגות הרעייה של העזים בזמן שהעדר שוהה בחלקת המרעה המקומית, ועל תבנית המגע בינן לבין הפרטים של מיני השיחים בחלקה. עבודת מחקר זו מתמקדת באתרים מקומיים קטנים בחורש, ובאה לנסות ולבחון את התנהגות הרעייה של העזים באתרים אלו ברזולוציה גבוהה, עד כדי התייחסות לרמת השיח הבודד. מטרתה של העבודה היא לתת מענה על השאלה: האם התפלגות הצריכה של עזים מאוכלוסיית הפרטים השכנים של מין משיחי החורש תהיה בהכרח אחידה? כמין מודל למחקר נבחרה אלת המסטיק, משיחי החורש החשובים.

העבודה החלה בניסוי מקדים שהדגים בתנאים מבוקרים מקרה פרטי ראשון של העדפה אצל עזים בין פרטים שכנים של אלת המסטיק. התצפיות במהלך הניסוי רמזו על שימוש של העז בחוש הריח לצורך הבחנה בין הפרטים, ונמצא קשר שלילי בין הכמות המנודפת של המונו-טרפן -myrcene ושל סך כמות השמן האתרי המנודף, לבין ההעדפה של העזים בין השיחים. בשלב השני אותרו בשדה ובתנאי אמת שמונה זוגות שיחי אלת המסטיק צמודים, ביניהם היה לעזים יחס העדפה חד ובולט.

20170313_120147

נמצאה קורלציה שלילית מובהקת בין הכמות המנודפת של המונו-טרפן -myrcene ביחד עם סך כמות המונו-טרפנים המנודפים, לבין ההעדפה של העזים בין השיחים. בשלב השלישי בוצע כימות מקיף להרכב השמן האתרי באוכלוסיית אלת המסטיק בחלקה מקומית מייצגת בדרום הכרמל. שטח החלקה כ-9 דונם. נמצא כי באוכלוסייה המקומית של אלת המסטיק קיימים ארבעה כימוטיפים שונים ומובחנים היטב, כאשר 88% מהפרטים שייכים לשני כימוטיפים עיקריים: הטיפוס (Germacrene D, Limonene) והטיפוס (Germacrene D,pinene). בשלב הרביעי בוצעו מבחני העדפה בתנאים מבוקרים בהם הוצגו לעזים זוגות שיחים מאוכלוסיית החלקה הנ”ל. המבחנים התמקדו בבחינת יחס הצריכה של העזים בין זוגות שיחים הטרוגניים משני הטיפוסים העיקריים, כמו-גם מזוגות שיחים הומוגניים בתוך הטיפוסים. נמצאה העדפה מובהקת של העזים לשיחים מטיפוס (Germacrene D,Limonene) על פני השיחים מטיפוס (Germacrene D,pinene), ועצמת ההעדפה הייתה בינונית. שלושה גורמים מתכונות השיח הבודד

20170313_120035

נמצאו כבעלי קורלציה מובהקת ליחס הצריכה הנמדד, ואף הסבירו אותו במידה משמעותית:

  1. תכולת טאנינים (P < 0.0001 ; R2 = 0.34) בקורלציה שלילית.
  2. תכולת limonene (P = 0.0002 ; R2 = 0.27) בקורלציה חיובית.
  3. תכולת pinene (P = 0.0015 ; R2 = 0.20) בקורלציה שלילית.

הקורלציה הטובה ביותר ליחס הצריכה התקבלה משילוב של שני הגורמים: טאנינים ביחד עםlimonene (= 0.39 P < 0.0001 ; R2). בעבודה הודגמה לראשונה קיומה של שונות כימית משמעותית עבור מין בולט משיחי החורש הים-תיכוני, באוכלוסייה מקומית המוגדרת על שטח קטן. כמו-כן, הודגמה לראשונה קיומה של התפלגות צריכה לא-אחידה אצל מין הרביבור הרועה על אוכלוסיית פרטים שכנים של מין משיחי החורש. הממצאים בעבודה מצביעים על כך כי העדפה אצל עזים בין פרטים שכנים של אלת המסטיק הינה ככל-הנראה תופעה שאינה נדירה בשטח.

ניתן להעריך כי פוטנציאל דומה לשונות כימית קיים גם באוכלוסיות מקומיות של מינים מעוצים נוספים בחורש. כמו-כן, ניתן לשער כי התופעה של צריכה לא-אחידה מאוכלוסיית הפרטים השכנים מאותו המין קיימת גם אצל מיני הרביבורים נוספים.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

גן הדקלים

בגן הדקלים של רמת הנדיב נמצא אוסף של מכובד של מיני דקלים ודמויי דקלים. רובם המכריע הם צמחי תרבות, מתוכם רק התמר גדל בארץ.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>