20160609_104103-aspect-ratio-x

הגינה כסביבת חיים

כמו בכל סביבת חיים, גם בגינה שלכם שוררים תנאים אופייניים (תנאי מזג האוויר, סוג האדמה וכדומה), מבקרים בה בעלי חיים וגדלים בה צמחים ממינים שונים. בעלי החיים והצמחים תלויים בקשרי קיום עם יצורים ממינים אחרים. בלי קשרי קיום אלו, לא יוכלו רוב היצורים החיים לחיות.

אפריל 2011 397

אילו קשרי קיום יכולים להתקיים בגינה שלכם?

טורף – נטרף
כל היצורים החיים זקוקים למזון כדי לחיות. ואכן, אחד מקשרי הקיום החשובים ביותר בין היצורים החיים הוא קשר טורף–נטרף. הצמחים מייצרים בעצמם את מזונם (בתהליך הפוטוסינתזה), ובעלי החיים אוכלים את הצמחים או טורפים בעלי חיים אחרים. לדוגמה, ציפורי ירגזי טורפות זחלים צעירים של פרפרים, שאוכלים עלים של צמחים; זחלים של לבנין הכרוב אוכלים עלים של צמחי כרוב או חרדל, ונאכלים על-ידי שחרור.
רצף כזה של יצורים שאוכלים זה את זה נקרא שרשרת מזון. שרשרות מזון אחדות מתקיימות בגינה שלכם. נסו לזהות אותן.

הדדיות
הפרפרים הבוגרים המבקרים את הצמחים ניזונים מן הצוף המתוק שבפרחים. בזמן שהפרפרים מתעופפים בין הפרחים ומוצצים את הצוף, גרגרי אבקה נדבקים לגופם, והפרפרים מעבירים אותם מפרח לפרח. כך הפרפרים מאביקים את הצמחים, ומאפשרים לפרי ולזרעים של הצמחים להתפתח – מאפשרים לצמחים להתרבות.

12-11-20120166-aspect-ratio-x

גם ציפורים כמו בולבול מסייעות לצמחים להתרבות. הן אוכלות את הפרי העסיסי, ותורמות לפיזור הזרעים שבתוך הפרי.

אם כך, כל השותפים בקשרי קיום אלו מפיקים תועלת מן הקשר. קשרים כאלה נקראים קשרי הֲדָדִיוּת. היצורים השותפים בקשר כזה מפיקים ממנו תועלת – אין נפגעים! משום כך מסמנים קשר כזה בתור יחסי (+ +), שיש בו תועלת לשני השותפים.

לפעמים, יצור חי ממין אחד תלוי לקיומו ביצור חי ממין אחר וגורם לו נזק. לדוגמה, נקבות של פרפרים ממינים מסוימים, המטילות את הביצים רק על צמחים ממינים מסוימים. הזחלים הבוקעים מן הביצים אוכלים את העלים, הניצנים או הפרחים של הצמחים האלה. קשרי קיום כאלה נקראים קשרי טפילות, ובהם הצמחים הם פונדקאים של הפרפרים, והפרפרים הם טפילים של הצמחים.
דוגמאות לקשרי טפילות: זחלים של הפרפר זנב סנונית אוכלים עלים של שומר ושל פיגם; זחלים של הפרפר צבעוני שקוף אוכלים אך ורק עלים של הצמח ספלול. הטפיל מתקיים צמוד לגופו של הפונדקאי או בתוך גופו, מקבל ממנו מזון או חומרים אחרים וגורם לו נזק. לכן מסמנים קשרים כאלה בתור יחסי (+ -).

2.6 (14)

תחרות 
קיומם של היצורים החיים אפשרי בזכות קשרי הקיום שלהם עם יצורים אחרים, וכולם זקוקים גם לחומרים (מזון, חמצן, מים ועוד) וגם לאנרגיה (אור וחום).
אך כאשר כמות המשאבים בסביבה מוגבלת, היצורים החיים מתחילים להתחרות זה בזה. ביחסי תחרות, שני השותפים – המתחרים – ניזוקים, ולכן מסמנים אותם בתור יחסי (- -).

צמחייה צפופה בגינה – דוגמאות לקשרי תחרות: צמחים שגדלים בצפיפות רבה ומתחרים על המים שבאדמה או על אור השמש; באביב, כשצמחים רבים פורחים, יש ביניהם תחרות על משיכת החרקים ושאר בעלי החיים המאביקים את הפרחים.

קשרי הקיום שלנו
קשרי הקיום מתקיימים בין יצורים רבים: בין בעלי חיים ממינים שונים, בין צמחים ממינים שונים, בין צמחים לבין בעלי חיים וגם בין האדם לבין יצורים חיים רבים.
אנו מגדלים צמחים בגינה, משקים, מדשנים ומטפלים בהם, אך גם קוטפים אותם ומכינים מהם מאכלים, תבלינים ומשקאות. אנחנו מקימים בגינה מתקנים להאכלה, להשקיה ולקינון של ציפורים, ונהנים להתבונן בציפורים ולהקשיב לקולותיהן.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

אדם. קהילה. סביבה.

פעילות ענפה מתקיימת ברמת הנדיב סביב האדם וחיבורו לטבע ולסביבה.
הדבר בא לידי ביטוי, בין השאר, בגינון, בחינוך לקיימות של הדור הצעירו ואירועים המתחשבים בסביבה ותורמים לרווחה ובריאות הקהל.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

גן הריחות

גן זה, הצעיר בגנים (הוקם ב-1985), תוכנן במיוחד למען כבדי הראייה. הגברת דורותי דה רוטשילד חיפשה דרך לאפשר גם למי שאינם רואים ליהנות מהפריחה ויזמה הקמת גן המזמין את כל החושים להשתתף בחוויה שבגנים.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>